Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld.

Ajax-internationals - wie reist er naar Duitsland voor het Europees Kampioenschap?

Hoewel het dit seizoen niet al te best gaat met Ajax Amsterdam, staan sommige spelers nog steeds in de belangstelling. In de zomer wacht immers het EK in Duitsland. Natuurlijk zullen daar ook enkele sterren uit de Ajax-selectie aanwezig zijn.

Maar wie er uiteindelijk in de selectie zal zitten voor de eindronde is op dit moment nog een kansspel bij casino777.nl, omdat de respectievelijke bondscoaches pas een paar weken voor het begin van het EK een beslissing nemen over hun spelers. Hierdoor kijken veel Ajax-spelers nu al vol verwachting uit naar de bekendmaking.

De selectie heeft terrein verloren: Welke Nederlandse spelers halen het nationale team?

Ondanks de tegenslagen dit seizoen is Ajax Amsterdam de meest succesvolle voetbalclub van Nederland. Een nationale ploeg zonder spelers van de hoofdstedelijke club lijkt daarom bijna ondenkbaar. Toch zou dit het geval kunnen zijn op het EK van 2024. De ploeg heeft de afgelopen jaren namelijk veel terrein verloren. Zo vertrokken de twee toppers Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt voor het seizoen 2019/20.

Twee spelers die nu een centrale rol spelen in het Nederlands elftal. De transfers van Antony en Lisandro Martinez afgelopen seizoen hebben daarentegen geen invloed op de deelname van de Ajax-sterren aan het EK. De twee Zuid-Amerikanen spelen natuurlijk wel in de Copa America en zullen hun geluk beproeven om nog een titel te winnen met de nationale ploeg.

Overigens heeft Ajax geen gebrek aan getalenteerde spelers. Op de eerste plaats staat de 18-jarige middenvelder Jorrel Hato. Met een marktwaarde van meer dan 20 miljoen euro is de tiener nu al een van de meest waardevolle spelers in de selectie. Het is echter niet zeker of Hato deel zal uitmaken van de selectie tijdens de EK-finale. Met Matthijs de Ligt, Micky van de Ven en Sven Botman zijn er al drie ervaren veteranen in de selectie.

Ze hebben ook Nathan Aké van Manchester City en Jurrien Timber van Arsenal. Het zal daarom moeilijk worden voor de talentvolle jongeling om de sprong naar de nationale ploeg te maken. Niet omdat het hem aan individuele klasse ontbreekt. Maar vooral omdat Nederland meerdere verdedigers van wereldklasse in zijn gelederen heeft.

Een soortgelijk lot zou ook de 22-jarige Brian Brobby kunnen treffen. De centrumspits is de meest waardevolle speler in de selectie van Ajax en heeft zijn debuut in het nationale team al gevierd. Maar het Nederlands elftal heeft ook een aantal sterren in de aanval. Misschien maakt Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn wel de meeste kans op een plek in de selectie. De 26-jarige speler heeft in zijn carrière al meer dan 30 keer voor Nederland gespeeld en 8 doelpunten gemaakt.

De spelers uit het buitenland: Wie haalt de finale van het Europees kampioenschap?

Naast het Nederlands elftal zullen ook verschillende andere Ajax-spelers betrokken zijn bij de EK-finale in Duitsland. Op de eerste plaats staat Josip Sutalo, die met Kroatië derde werd op het afgelopen WK in Qatar. Sutalo werd tijdens de zomerstop voor ongeveer 21 miljoen euro overgekomen van Dinamo Zagreb.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de andere nieuwkomers een rol zullen spelen voor hun nationale ploeg. Noch Chuba Akpom, noch Diant Ramaj zijn tot nu toe in hun carrière genomineerd voor de selectie van Engeland of Duitsland. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de respectieve coaches het aandurven om net op tijd voor de EK-finale te experimenteren.

Carlos Forbs, die voor 14 miljoen euro werd overgenomen van Manchester City, zal waarschijnlijk ook geen rol spelen voor Portugal op Euro 2024. Hoewel de 20-jarige speler al heeft gespeeld voor het nationale U21-team, heeft hij nog niet de stap gemaakt naar het seniorenteam. Desondanks is de talentvolle vleugelspeler iemand om in de gaten te houden. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat Forbs voor het eerst bij de selectie zit.

Veel talenten zijn nog niet volwassen genoeg

Nadat Ajax Amsterdam een reorganisatie doorvoerde met het vertrek van coach Eric ten Haag, is het team verder verjongd. Sommige van de meest veelbelovende spelers in de selectie zijn echter nog niet volwassen genoeg voor het nationale team. Kenneth Taylor, Ahmetcan Kaplan en Kristian Hlynsson zullen vroeg of laat hun debuut maken voor de nationale ploeg en waarschijnlijk hun weg vinden naar de vaste selectie.

Het feit dat er relatief weinig spelers van een topclub als Ajax zullen deelnemen aan Euro 2024 in Duitsland heeft dus ook te maken met de filosofie van de club. Topspelers zijn immers moeilijk te behouden en verkassen meestal al vroeg naar de beste ploegen ter wereld. Ajax Amsterdam ziet zichzelf daarom meer als een opleidingsclub en stuurt naar verhouding weinig spelers die zich al kunnen handhaven in de nationale teams.

Hoe groot is de kans dat Nederland de EK-titel wint?

De laatste grote titel voor het Nederlands elftal is lang geleden. In 1988 wonnen ze voor de eerste en enige keer tot nu toe de finale van een Europees Kampioenschap. In het recente verleden had de ploeg echter vooral grote problemen op het EK. Na het afvallen in de voorronde op Euro 2012 kwalificeerde de nationale ploeg zich niet eens voor Euro 2016. In 2021 werden ze al in de ronde van 16 uitgeschakeld.

Het is dus niet verwonderlijk dat Nederland niet tot de topfavorieten in Duitsland behoort. Maar andere vermeende favorieten hebben het de afgelopen jaren niet beter gedaan. De regerend Europees kampioenen uit Italië slaagden er niet in om zich te kwalificeren voor het volgende WK en hadden ook weer problemen in de EK-kwalificatiewedstrijden. Gastland Duitsland zit ook in een sportieve dip na twee keer te zijn uitgeschakeld in de groepsfase tijdens de WK's van 2018 en 2022.

Andere teams hopen ook op een kans op de titel

De begunstigden zouden nu uitgebreid favoriet kunnen zijn. Als voetballand zou Engeland eindelijk zijn eerste grote titel kunnen winnen en uitdagers als Kroatië en België maken ook kans op het Europees Kampioenschap. Veel experts zijn ervan overtuigd dat de enige weg naar voren in 2024 via Frankrijk zal lopen. De wereldkampioenen van 2018 zijn op alle posities goed bezet en presteren al een paar jaar constant goed.

Maar met veel andere favorieten die momenteel haperen, staat Nederland ook weer in de schijnwerpers. Xavi Simons, Frenkie de Jong en co. zullen er gegarandeerd alles aan doen om hun eerste titel met de nationale ploeg te vieren. Frankrijk, Oostenrijk en Polen wachten echter al op hen in de groepsfase en Oranje is niet eens favoriet in hun EK-groep.

Afcajaxnieuws.nl

Bezoek Afcajaxnieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over Ajax van Amsterdam. Blijf op de hoogte van de laatste Ajax transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens Ajax wedstrijden.

Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Afcajaxnieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Afcajaxnieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Afcajaxnieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.