Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld.

De 4 grootste Ajax-talenten aller tijden

De 4 grootste Ajax-talenten aller tijden

Wanneer voetbalclubs naar talent scouten, vergt dat veel tijd, ervaring en gevoeligheid. Bovendien lijkt het spotten van toekomstige sterspelers vaak op een 777 gokkasten, want in de loop van de jeugd kunnen zelfs zeer getalenteerde spelers flops blijken te zijn.

Terwijl zelfs de grootste clubs ter wereld vaak maar een paar sterspelers voortbrengen, lijkt Ajax Amsterdam een speciale gave te hebben om de volgende gouden generatie voort te brengen. De club uit de hoofdstad heeft wereldwijd naam gemaakt als talentenfabriek.

Wesley Sneijder: De recordspeler van de nationale ploeg

Wesley Sneijder wordt beschouwd als een van de beroemdste en succesvolste voetballers die Ajax Amsterdam ooit heeft voortgebracht. De middenvelder heeft 134 caps bij het Nederlands elftal en is daarmee recordspeler. Sneijder speelde in drie WK's en drie EK's met Nederland.

Op zevenjarige leeftijd maakte Wesley Sneijder al deel uit van Ajax Amsterdam. Al vroeg werd duidelijk dat hij bijzonder begaafd was. Die beoordeling zou Ajax in 2007 de hoogste transfersom van de club tot nu toe opleveren. Al 16 jaar geleden betaalde Real Madrid 27 miljoen euro voor de topspeler. Ook Sneijder kon zich bij Real Madrid vanaf het begin laten gelden.

Toch verhuisde hij al na twee jaar naar Italië om met Inter Milan de Champions League te winnen en de UEFA-middenvelder van het jaar te worden. Na een verblijf van vier jaar bij Galatasaray Istanbul vierde hij in 2017 zijn terugkeer naar een Europese topcompetitie. Sneijder liet zijn carrière eindigen in Qatar.

Naast het winnen van het Nederlands, Spaans, Italiaans en Turks landskampioenschap wist Sneijder ook FIFA Club World Champion en World Cup runner-up te worden. Wesley Sneijder was een van de laatste spelers die als 10-man speelde. Dankzij zijn veelzijdige technische vaardigheden kon Sneijder zowel op de flanken als op het centrale middenveld spelen.

Frenkie de Jong: de duurste speler van eigen bodem

Frenkie de Jong geldt niet alleen als een van de beste actieve voetballers van Nederland. De 25-jarige kan ook de hoogste transfersom voor Ajax Amsterdam ooit binnenhalen van een eigen speler van de club. De Nederlander verkast in het seizoen 2019/20 voor 86 miljoen euro van Ajax naar FC Barcelona en wordt daarmee ook de duurste Nederlandse speler aller tijden. Overigens begon de Jong zijn voetbalcarrière bij Willem II. De talentenscouts uit Amsterdam kregen de zeer getalenteerde speler al vroeg in de gaten en daarom verhuisde de Jong al in het seizoen 2015/16 naar de hoofdstad. Vervolgens keerde hij op uitleenbasis terug naar zijn jeugdclub. Pas een jaar na zijn ondertekening werd Frenkie de Jong opgeroepen voor de profselectie.

Het titelrecord laat niet per se zien dat de Jong een van de beste actieve middenvelders ter wereld is. Naast het winnen van de Nederlandse dubbel heeft hij met FC Barcelona alleen de Spaanse beker en de Supercup weten te winnen. En de dalende marktwaarde zorgt er ook voor dat de vroegere hype rond de middenvelder min of meer is weggeëbd. Tot op zekere hoogte is dit ook te wijten aan de sportieve malaise van FC Barcelona, dat na het vertrek van Lionel Messi niet alleen met financiële, maar ook met sportieve problemen kampte. Of de Jong zijn hoogtijdagen kan voortzetten staat nog in de sterren geschreven. De potentie is er in ieder geval.

Matthijs de Ligt: De geslepen verdedigingsdiamant

Matthijs de Ligt is een absoluut uitzonderlijke speler, die op 19-jarige leeftijd de Europese voetbalwereld al in spanning hield. Waar van andere spelers alleen als tiener wordt gezegd dat ze een hoog potentieel hebben, behoorde de Ligt nu al tot de topverkoop van Ajax Amsterdam. In het seizoen 2019/20 verkaste de center-back voor ruim 85 miljoen euro naar de Oude Dame in Turijn.

Daarmee is de Ligt de duurste Nederlandse tiener aller tijden en staat hij op de tweede plaats achter zijn voormalige ploeggenoot Frenkie de Jong. De Ligt speelde in zijn jeugdjaren voor Ajax Amsterdam en promoveerde in het seizoen 2016/17 naar het seniorenteam. Tijdens zijn tijd bij Ajax Amsterdam werd hij meerdere malen uitgeroepen tot meest getalenteerde en beste jonge speler en vierde hij het jongste basiselfdebuut van een Nederlandse speler in een Europese competitie.

Matthijs de Ligt maakte zijn eerste doelpunt bij zijn profdebuut en werd daarmee de op één na jongste doelpuntenmaker in de clubgeschiedenis, vlak achter Clarence Seedorf. Alsof dat nog niet genoeg was, werd de Ligt ook nog eens de eerste minderjarige aanvoerder in de Eredivisie en was hij bij zijn debuut de jongste speler van het nationale team in het naoorlogse tijdperk.

De clublegende: Johan Cruyff

Het staat buiten kijf dat Johan Cruyff een eeuwige stempel heeft gedrukt op de club Ajax Amsterdam. Cruyff speelde als jongeling voor de club uit de hoofdstad en drukte in de loop van zijn carrière als bijna geen andere speler zijn stempel op het voetbal. Er wordt gezegd dat voetbal de mooiste verhalen schrijft. In dit geval kan dat alleen maar bevestigd worden. Cruyff en Ajax waren een combinatie die lange tijd niet overtroffen kon worden.

Cruyff gooide het hele spelsysteem van Ajax omver en riep begin jaren zeventig het "Voetbal Totaal" uit. Het was de spits die Ajax drie keer op rij naar de Europacup leidde. Tot dan toe was het voetbal positioneel star. Cruyff zorgde ervoor dat het team als eenheid optrad en won voor het eerst wedstrijden door controle over de ruimte. Er is nauwelijks een speler die zo'n tactisch inzicht in voetbal heeft getoond als Cruyff. Hij was het die het team leidde en dominant balbezitvoetbal in Europa vestigde. In 2018 werd de Amsterdam Arena vervolgens officieel omgedoopt tot de Johan Cruyff Arena om de eeuwige legende te herdenken.

Andere bekende namen

De lijst met toptalenten kan nog lang doorgaan. Want naast Donny van de Beek, Edwin van der Saar of Rafael van der Vaart zijn er nog talloze andere spelers die samen met Ajax Amsterdam hun eerste stappen in het betaalde voetbal hebben gezet.

Afcajaxnieuws.nl

Bezoek Afcajaxnieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over Ajax van Amsterdam. Blijf op de hoogte van de laatste Ajax transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens Ajax wedstrijden.

Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Afcajaxnieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Afcajaxnieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Afcajaxnieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.