Waarom droeg Cruijff het nummer 14?

Johan Cruijff is onlosmakelijk verbonden met het iconische nummer 14. Maar hoe kwam het dat deze legendarische voetballer dit specifieke nummer koos, in plaats van een traditioneel nummer voor een aanvaller of middenvelder?

Het verhaal gaat terug naar 30 oktober 1970. Ajax zou die dag een wedstrijd spelen en Cruijff, die herstellende was van een blessure, was eigenlijk niet gepland om te spelen. Echter, vlak voor de wedstrijd besloot hij toch mee te doen. Omdat zijn gebruikelijke nummer 9 al was vergeven en er geen reserve shirt met dat nummer beschikbaar was, koos hij voor het eerst het shirt met nummer 14. Ajax won die wedstrijd en Cruijff besloot het nummer te behouden als zijn vaste shirt.

Het nummer 14 werd al snel synoniem met Cruijff's unieke speelstijl en filosofie. In een tijdperk waarin spelers meestal vaste posities hadden op het veld, belichaamde Cruijff's keuze voor een onconventioneel nummer zijn visie op het spel: flexibel, onvoorspelbaar en altijd vernieuwend.

Cruijff's voorkeur voor het nummer 14 ging verder dan alleen zijn clubcarrière. Ook in het Nederlands elftal droeg hij, wanneer mogelijk, zijn favoriete nummer. Het werd zo iconisch dat Ajax in 2007 besloot om het shirt met nummer 14 te 'pensioeneren' ter ere van Cruijff. Sindsdien heeft geen enkele speler van het eerste team van Ajax dit nummer gedragen.

In de wereld van voetbal zijn er veel spelers met iconische nummers, maar weinigen zijn zo sterk verbonden met hun nummer als Johan Cruijff met het nummer 14. Het is een getal dat voor altijd in de harten van voetbalfans over de hele wereld gegrift staat, als eerbetoon aan een van de grootste voetballers aller tijden.

AZ nieuws Ajax nieuws Almere City nieuws Excelsior nieuws FC Twente nieuws
FC Utrecht nieuws FC Volendam nieuws Feyenoord nieuws Fortuna Sittard nieuws Go Ahead Eagles nieuws Heracles Almelo nieuws NEC nieuws PEC Zwolle nieuws PSV nieuws
RKC Waalwijk nieuws SC Heerenveen nieuws Sparta Rotterdam nieuws Vitesse nieuws

Afcajaxnieuws.nl

Bezoek Afcajaxnieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over Ajax van Amsterdam. Blijf op de hoogte van de laatste Ajax transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens Ajax wedstrijden.

Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Afcajaxnieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Afcajaxnieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Afcajaxnieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.