Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld.

Zo voorkom je blessures tijdens voetbal

De meest beoefende sport in Nederland is voetbal. Ook al is het een plezierige sport, het brengt ook een groot nadeel met zich mee: de vele blessures. De meeste sporters die werden doorgestuurd naar de dokter, waren voetballers. Gelukkig kun je dankzij de onderstaande tips de kans op blessures aanzienlijk verminderen. 

Veelvoorkomend letsel

Je zult bij voetbal denken dat de benen het vaakst geblesseerd raken. Toch is niets minder waar. De lichaamsdelen die het vaakst geblesseerd raakten, waren de pols, enkel, hand, schouder en voeten. De oorzaak van deze blessures waren voornamelijk te wijten aan een val of een verzwikking.

1 Een goede warming-up

Voordat je begint aan een voetbaltraining of een voetbalwedstrijd, is het belangrijk dat je start met een goede warming-up. Dankzij een warming-up warm je jouw spieren op om blessures te voorkomen. Koude spieren kunnen namelijk sneller scheuren of verrekken. Ook wanneer je gaat trainen tijdens een warme lentedag, is het alsnog nodig om een warming-up te doen. 

2 Blijf bewegen

Het voetbalseizoen loopt meestal van september tot mei. Dit betekent dat je drie maanden per jaar niet meedoet aan trainingen of wedstrijden. We gaan genieten van onze welverdiende zomervakantie en gaan met de auto op vakantie naar Italië. Toch is het belangrijk dat je blijft bewegen om blessures te voorkomen. Pak dus – tussen de vakantie door, of tijdens de vakantie – eens de auto en ga naar een mooi natuurgebied om daar te hardlopen, te hiken of te mountainbiken. Wanneer je veel met de auto onderweg bent om te sporten, is het belangrijk om een goede verzekering af te sluiten voor je auto. Een auto verzekeren kan al heel eenvoudig online. Ook kun je met de auto naar een mooie zwemvijver gaan op een warme dag om alsnog jouw spieren te stimuleren. Wanneer je dit vaak herhaalt, kun je zonder tegenslagen beginnen aan een nieuw voetbalseizoen.

3 Genoeg water drinken

We weten het allemaal: tijdens het sporten moeten we genoeg water drinken. Hierdoor blijven we gehydrateerd. Wanneer je dit niet doet, bestaat de kans dat je uitgedroogd raakt. Dit kan onder andere kramp, oververhitting en desoriëntatie veroorzaken. Ook vóórdat je gaat trainen is het belangrijk dat je al voldoende hebt gedronken. Voorzie jouw lichaam dus van voldoende vocht wanneer je aan het sporten bent.

4 Draag de juiste kleding

Blessures kunnen voorkomen worden wanneer je de juiste kleding draagt. Draag dus onder jouw sokken scheenbeschermers en draag voetbalschoenen met een stevige hak. Dit laatste wordt vaak onderschat, maar stevige schoenen kunnen een boel blessures voorkomen. Gemiddeld loopt een voetballer zo’n negen tot tien kilometer per wedstrijd, dus goede schoenen zijn van groot belang. Als je gaat voetballen op ‘gewone schoenen’, is de kans groter dat jij je enkel gaat verzwikken. Bovendien is het belangrijk om kleding te dragen die jouw zweet absorbeert.

5 Luisteren naar jouw lichaam

Als jouw lichaam aangeeft dat je een stapje terug moet doen, moet je hiernaar luisteren. Na een botsing met een medespeler horen we vaak de voetballer zeggen ‘niks aan de hand’. Toch is het belangrijk dat je niet door gaat spelen, terwijl je pijn ervaart. Hierdoor kun je jouw lichaam overbelasten, waardoor de kans aanwezig is dat die pijn na de botsing nog erger wordt.

6 Cooling down

Waar we het net al hadden over de warming-up, is de cooling down net zo belangrijk. Dankzij een cooling down brengen we onze spieren weer terug in de ruststand. Tijdens zo’n cooling down is het de bedoeling dat je de spieren licht onder spanning zet, waardoor je de spieren stimuleert om te herstellen. Let er wel op dat je de spieren niet al te zwaar onder spanning zet: hiermee verhoog je ook weer de kans op blessures. 

Afcajaxnieuws.nl

Bezoek Afcajaxnieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over Ajax van Amsterdam. Blijf op de hoogte van de laatste Ajax transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens Ajax wedstrijden.

Afcajaxnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Afcajaxnieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Afcajaxnieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Afcajaxnieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.